dilluns, 19 de maig del 2008

Programari lliure: idees i conceptes

Ja fa uns dies, a classe vam parlar de molts conceptes en relació als programaris lliures que posteriorment vaig buscar per tenir-ne més informació. Així doncs, en aquest escrit tractaré de conceptes que són importants i que m'estan ajudant molt per estudiar. Aquests són els següents:

Compilar: convertir un programa d'origen (codi font) en un programa resultant (codi executable).
Codi Font: conjunt d'instruccions escrites en un llenguatge de programació que un sistema informàtic ha de processar per poder-les executar.
Codi executable: conjunt d'instrucció en cadenes d'uns i de zeros que només l'ordinador pot interpretar, execitar i complir.

Una observació important és que podem tenir el codi executable a partir del codi font. En canvi, no podem tenir el codi font a través del codi executable.
Codi font obert: Codi font al qual es pot accedir per fer-ne modificacions que permetin perfeccionar el funcionament d'un programari, o adaptar-lo a usos concrets.
Llenguatge de programació: llenguatge artificial que permet generar i expressar programes informàtics.

D'altra banda també explicaré els diferents tipus de programaris que trobem:
1. Programari comercial: Programes que requereixen un pagament previ per fer-ne ús i disposar d'una llicència personal.
2. Programari de prova o shareware: programari que es distribueix de forma gratuïta perquè els usuaris el puguin provar amb el compromís d'haver-lo de pagar a l'autor si, passat un temps, decideixen comprar-lo.
3. Programari gratuït o freeware: programari que es distruibueix de manera gratuïta, el programador del qual conserva els drets d'autor però renuncia a cobrar-los.
4. Programari lliure (free software): té quatre llibertats que els defineixen:
1> La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
2> La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
3> La llibertat de redistribuïr-lo a tercers.
4> La llibertat d'introduïr-hi millores i fer-les públiques per tal que se'n beneficiï tota la comunitat.

Cal destacar que la majoria de programaris lliures estan desenvolupats per col·lectius de programadors que dediquen voluntàriament part del seu temps a dissenyar i a crear aplicacions informàtiques de manera col·laborativa.

Finalment vull dir que es diferencia del programa convencional o privatiu en què aquest últim evita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer modificacions, de traduïr-lo o fer-lo servir per altres finalitats.

Espero que us serveixi per estudiar!